Дървесината - основен конструктивен материал

Дървесината е един уникален материал: тя е природен ресурс, има свойството да се самовъзобновява, отпадъците от нея не замърсяват околната среда, лесно се добива, транспортира и обработва. Освен това тя е и един от най-древните материали, използвани от човека! В последните години човешката общност значително увеличава консумацията й в строителството.

Днес, когато архитектите и инженерите проектират сгради, те се обръщат към дървесината като към една естествена красота, чиито корени лежат в природата. Проучванията посочват, че дървесината е предпочитан материал при строежа на сглобяеми къщи.

Дървесината е висококачествен материал: лека, с висока плътност, слепва се добре, задържа винтове и гвоздеи, което дава възможност за изграждане на конструкции, удобни за транспорт и монтаж. Притежава ниска топло-, електро- и звукопроводимост. Характеризира се с т.нар. ”предупредителна способност” – пукане при критични натоварвания, което означава скорошно разрушаване. За дървените конструкции е характерно влизането в комбинация с различни материали, които работят заедно като система, за да осигурят максимална стабилност и надеждност.

Дървесината е част от бъдещото строителство, залагащо на енергийна ефикасност. Нейно специфично предимство е способността да намалява употребата на енергия.

И не на последно място, дървесината създава неповторим уют както в интериора, така и в екстериора:

Недостатъци на дървесината

Основен недостатък на дървесината е нейната биологична неустойчивост: възможността да бъде нападната и разрушена от плесени, дърворазрушаващи гъби, дърворазрушаващи насекоми (дървояди). За радост обаче това не е непоправимо! Дървесината може да бъде защитена от всички тези вредители. Ювикс Импрегнейшън предлага широк избор от продукти, всеки със специфични действия и функции, имащи за цел да защитят дървесината във всяка една конструкция. Може да се информирате за това как да се справим в борбата с вредителите и кой продукт е подходящ за нашия конкретен случай на страницата ТУК.

Как да осигурим дълготрайност на дървените елементи в строителните конструкции?

Защитата на дървесината се осъществява чрез импрегниране с химикали (консерванти).

На пазара се предлагат съвременни водоразтворими препарати като Antiblu SelectImpralitTanalith ETanatone – ново поколение средства за защита на дървесина, които осигуряват гарантирана дълготрайна защита на дървените конструкции, независимо дали са в контакт с почва, или извън нея. Същевременно с това тези иновативни консерванти за дървесина са безопасни за работещите с тях, за хората и домашните любимци, които ще обитават сградите, за децата, които ще играят на дървените веранди или на катерушките.

Съвременните препарати за защита на дървесина Импралит, Таналит, Танатон са подходящи за защита на бичена и строителна дървесина, греди за покрив, външни дървени подове, дървени огради, беседки, перголи, пейки, декоративни мостове, външни обшивки (сайдинг, сачак), челни дъски, детски съоръжения, парапети, навеси, декоративни градински изделия.

Най-добрата защита за дървесина си постига чрез предварителното й импрегниране в автоклав чрез вакуум-налягане технология. Това е технологичен процес, при който консервантът за дървесина Tanalith E се внедрява в дървесната структура с помощта на високо налягане при контролирани условия. Импрегнатът се фиксира здраво в клетъчната стена на дървесината и не може да се отстрани по време на експлоатацията на конструкцията.

Вакуумно импрегнираната дървесина е с приятен зелен или кафяв цвят, може да се прилага за закрити или открити дървени конструкции като не се изисква байцване или лакиране. Защитена е за 15 до 60 години (в зависимост от крайната й употреба), дори ако е в контакт с почва или вода.

Импрегнирането в автоклав може да се извърши и с допълнителна опция: добавянето на водоотблъскваща добавка Tanalith Extra. Водоотблъскващата добавка осигурява перлоподобно отслояване на водата върху повърхността на дървените конструкции, като осигурява дименсионна стабилност и дълготрайна защита на конструкциите. Подходяща за импрегниране на дървени подове около басейни, декинги, пътеки, детски площадки.

Как се поддържа дървена конструкция, импрегнирана под налягане?

При експлоатация на дървените конструкции импрегнираната под налягане дървесината е защитена срещу всякакви биологични вредители.
Под влияние на външни климатични фактори цветът на повърхността й придобива медено-кафяв оттенък. По желание цветът може да бъде освежен чрез нанасяне с четка на продукта Ensele.

Възможно е и байцване и лакиране на дървени конструкции, като много важно условие е да се изберат защитно-декоративни покрития с UV защита. Най-разпространени са водоразтворимите системи с ултравиолетов филтър.

Да живееш с дървесина

Днес средната продължителност на живот на една дървена къща е между 80 и 100 години, въпреки че има свидетелства за дървени сгради на стотици години. Разходите за поддръжка не са по-високи от останалите конструкции, изградени от други материали. Дървесината създава естествено здравословни условия на живот и неповторим уют. Дървените къщи са не просто най-икономичните и екологични постройки, но също така те превръщат съжителството с природата в удобство и комфорт!

Благодарим Ви за отделеното време да прочетете тази статия! Надяваме се да Ви е харесала. Успяхте ли да се убедите, че дървесината е правилният избор за материал за сглобяеми къщи и конструкции сред природата? Време е заедно да вземем необходимите мерки и да защитим дървените конструкции.

Uvix Impregnation ще се справи с тази задача!