Дървените къщи се нуждаят от екологично чиста защита и поддръжка

Дървените сглобяеми къщи набират все по-голяма популярност като едно модерно и сигурно място за живеене, тъй като могат да бъдат проектирани с изключително индивидуални решения и осигуряват уникален микроклимат.

Дървесината, която е основен строителен материал за тези къщи, е един от най-дълготрайните строителни материали, но като се има предвид органичният й произход, тя е предразположена към нападения от дърворазрушаващи гъби и насекоми. Ето защо, за да се осигури дълготрайна защита на дървените къщи, много важно условие е вложената дървесина да бъде предварително импрегнирана, за да се избегнат пораженията от вредители на готовата конструкция. Погрешно е да се счита, както е посочено в много материали, че добре изсушената дървесина е защитена от биологични нападения. Сухата дървесина е идеална среда за дърворазрушаващи насекоми (дървояди), които причиняват повреди като бразди, ходове, канали, отвори – кръгли или елипсовидни, проникващи дълбоко и намаляващи якостта на дървесината.

По време на експлоатацията сухата дървесина, вложена в дървените къщи, може да повиши влагосъдържанието си, което да доведе до развитие на оцветяващи и дърворазрушаващи гъби. Най-често това се случва вследствие на кондензация при подовете и стените на приземен етаж. Възможно е да се появят плесени по дървесината и от евентуален теч от покрива.

Според стандарт EN 335-1, ясно се посочва вложените дървени елементи кой биологичен клас на опасност са и какво е препоръчаното импрегниране.

Външните стени и облицовки (сайдинг) на дървените и сглобяеми къщи са подложени на въздействието на атмосферните влияния – дъжд, влага, сняг, вятър, ултравиолетови лъчи. За да бъде защитена тази дървесина, тя трябва да се обработи по подходящ начин и с подходящи средства. Най-икономически изгоден метод е импрегнирането на дървесината в автоклав чрез високо налягане. Чрез тази обработка се внедрява консервант Tanalith E, който прави здрава химическа връзка с дървесината. Този метод на импрегнация на дървесината е най-ефикасен. Чрез него може да се постигне до 100% пропиване и се получава пълна, обемна защита, предпазваща дървесината от гъби и насекоми в продължение на десетки години. Обработената по този метод дървесина запазва естествения си вид и не е необходимо допълнително лакиране.

Друг метод за защита на външни дървени елементи са екстериорните байцове и лакове с UV защита. Този метод на защита дава много добър външен вид на дървените къщи, но е необходима постоянна поддръжка на покритието през няколко години. Препоръчително е ръчно импрегниране (чрез топене или обливане) с безцветен консервант Impralit-IT, с което се удължава животът както на дървесината, така и на лаковото покритие. Полеви тест, извършен в Малайзия при тежки климатични условия (висока влажност и температура), показва най-добри резултати при използването на Импралит, преди полагането на лак и байц с UV защита.

Дървесина в градината:

Дървените огради са традиция от векове и дървесината си остава материал, най-предпочитан за модерната градина. Възможностите за градината са безкрайни: беседки, перголи, подове около басейни, градински мебели, катерушки, кашпи, дървени цветарници, пясъчници…

Дървените мебели и градински изделия се сливат отлично с околната среда, когато са импрегнирани под налягане с Tanatone или Tanalith E.

Благодарим Ви за отделеното време да прочетете тази статия! Надяваме се да Ви е харесала. Време е заедно да вземем необходимите мерки и да защитим дървените конструкции.

Uvix Impregnation ще се справи с тази задача!